NICOLE WILLIS & BANDA PALOMITA – MY SOUL SENSATION (EP)

Platen met disco-, soul- en funkmuziek komen dan wel niet zo vaak bij mij terecht voor het schrijven van een recensie; als ze leuk zijn heb ik er echter geen moeite mee om u wat nader te informeren over de meest recente releases met nieuw werk in deze muziekgenres. Eén van deze nieuwe platen komt van de Amerikaanse soulzangeres Nicole Willis die sinds geruime tijd woont en werkt vanuit de Finse hoofdstad Helsinki, waar ze samen met haar begeleidingsgroep ‘Banda Palomita’ een zes tracks tellende ep heeft afgeleverd onder de titel “My Soul Sensation”.

Als je iemand wil bedenken met de titel van ‘typische soulstem’, dan komt deze Nicole Willis daarvoor zeker in aanmerking. Zij schrijft bovendien ook zelf alle nummers die ze op dit zelf geproduceerde minialbum brengt. Zij is geen nieuwe naam in de muziekwereld want sinds een dertigtal jaren heeft ze zich op allerlei muzikale paden gewaagd. Zo mocht ze ooit een duet opnemen met soullegende Curtis Mayfield en stond werk van haar op de playlist bij de herverkiezingscampagne van president Barrack Obama.

Het is dan ook geen verrassing dat ze voor de opname van deze plaat in de studio een beroep kon doen op de beste instrumentalisten, zijnde vooral voormalige leden van de Finse funkformatie ‘The Soul Investigators’. De huidige begeleidingsband ‘Banda Palomita’ werd in 2017 opgericht en bestaat uit Ndioba Gueye op elektrische basgitaar, Julius Heikkilä op elektrische en akoestische gitaren, Antti Kujanpää op keyboards en synthesizer, Ilari Larjosto op drums en Luiz Orlando Sá Do Carmo die voor bijpassende percussie zorgt. Nicole Willis’ voormalige echtgenoot Jimi Tenor speelt hier nog als gastmuzikant mee op tenorsaxofoon bij de albumtiteltrack “My Soul Sensation”.

In de beperkte duurtijd van 27 minuten brengt Nicole Willis op dit album zes tracks, te beginnen met het funky midtemponummer “Save It”, gevolgd door een op bas- en drums geënte disconummer “Reparate” en het op de audiovideo te beluisteren ritmische liedje “Free” waarop naar believen gedanst kan worden. De albumtiteltrack “My Soul Sensation” wordt op een door reggaemuziek geïnspireerde sound gebracht. Voor ons is het echter soulnummer “I Call Your Name” dat als beste track uit deze ep wordt geselecteerd. De zesde en laatste song “My Reflection” valt daarna opnieuw onder de noemer ‘classic disco’ te klasseren.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label: Persephone Records

video